onsdag 11 april 2007

Dag 2. Betlehem och Jerusalem

Klockan 10 måndag morgon satt vi återigen på bussen, denna gång på väg mot Bethlehem. Vad man slås av är att allt ligger så otroligt nära varandra, Jerusalem ligger ca. 15 min från Bethlehem. När vi närmade oss checkpointen till Bethlehem såg vi plötsligt "skyddsstängslet" som inte är annat än rena apartheidbygget. Man tror inte att det är sant när man ser den enorma mur som slingrar sej fram på så många ställen på Västbanken, och man undrar hur detta kan hända utan att omvärlden reagerar mer. Ett folk håller på att bli inmurat, så enkelt är det. Den största checkpointen till Bethlehem går rakt genom muren, och säkerheten är extrem. Eftersom alla på bussen var antingen amerikaner eller västeuropeer var det inga problem för oss att passera, så vi var inne i Bethlehem på några minuter.

Första dagen var reserverad för sightseeing, så vi såg födelsekyrkan och "shepheards' field," alltså där fåraherdarna såg stjärnan äver Jesusbarnet. De flesta av oss hade föreställt oss att fåraherdarna hade fått vandra i timmar eller kanske dagar för att ta sej fram till stallet, men faktum är att det är typ 10 minuters gångväg... Lite antiklimax tyckte vi.

Första dan i Bethlehem gav ett väldigt deprimerande intryck. Det var svinkallt och mulet och hela stan tycktes ligga öde. Med tanke på att påsken är en av de turisttätaste tiderna på året och att 90% av invånarna i Bethlehem lever på turism, kändes det extra bittert.

Efter Bethlehem åkte vi tillbaka till Jerusalem. Vi gick till den gamla delen som är otroligt häftig med små gränder överallt. Vi gick till kyrkan som byggts där Jesus korsfästes och sedan begravdes (The Holy Seplica på engelska...). Det är lite skumt att se folk stå och gråta över en bit sten som är det enda som finns kvar av stället han begravdes på... För oss hedniska svenskar känns det ganska främmande.

Efter att ha tittat på fanatiska kristna gick vi till glagomuren och tittade på fanatiska judar. Vi råkade vara där just på passover (vet inte vad det heter på svenska) så det var packat med folk. Folk vid muren stod och vaggade fram och tillbaka och läste böner högt för sig själva och såg typ ut att vara i trans... Kändes nästan lite småläskigt, men samtidigt var det ju otroligt intressant. Muren är uppdelad mellan kvinnor och män, så tyvärr fick jga ju inte gå in och titta på männens sida som nog är annu mer extrem. De allra mest ortodoxa männen har på sig några slags pälsmössor som är aldeles fyrkantiga... som en hårig låda ungefär... Dom är så heliga att dom vägrar se kvinnor i ögonen, så för att undvika synden går dom och stirrar rakt ner i marken hela tiden. Jerusalem är verkligen ett märkligt ställe...

På kvällen var vi ett gäng på 14 pers som gick ut och åt middag på ett litet ställe nära hotellet, men vi var alla så trötta att vi nog låg i sängarna vid midnatt.














Första mötet med murhelvetet















Checkpointen till Betlehem














Födelsekyrkan













Mitt i Betlehem
















Här föddes tydligen Jesus...










En israelisk bosättning i bakgrunden. En del av den är byggd på olaglig mark, alltså mark som erövrades 1967
Moi
Här ser man tydligt hur muren omringar en liten by
Downtown Jerusalem
På den här platsen korsfästes Jesus
Klagomuren

Inga kommentarer: