onsdag 11 april 2007

Dag 1. Ditresa

Vi var ungefär 25 pers som glada och förväntansfulla hoppade på den chartrade bussen utanför AUC vid 9-tiden söndag morgon. Resan fram till gränsen var relativt händelselös, Sinaihalvön har inte direkt världens mest intressanta natur... öken, öken, några coola bergsformationer, och så öken igen... Bussen tog oss till den egyptiska semesterorten Taba (eller semesterort och semesterort...det ligger ett Hilton Hotel där, that's it) som ligger bara några meter från gränsen till Israel.

Den egyptiska bussen kunde inte åka in i Israel så vi fick själva bära våra väskor över gränsen. Den egyptiska delen av gränsen gick skitsmidigt, inga problem. Vi var alla positiva och tänkte att vi är nog on the road igen om nån timme eller nåt...

Jag antar att problemen började när de israeliska säkerhetsvakterna började kolla våra väskor. Saken var den att alla var tvungna att ha med sej en väska med skolmaterial till barnen i flyktinglägren, så vakterna blev väldigt mistänksamma när dom såg alla skrivböcker, pennor, linjaler, världskartor mm som alla "skulle ge som present till vänner" haha... Det är inte så smidigt att berätta att man ska till Palestina och speciellt inte till flyktingläger, då kan det vara problem att komma in i Israel. När som sadan såg allas egyptiska visum och förstod att vi var där och pluggade arabiska blev vi väl terrorstämplade på direkten.

Vi kom inte officiellt in i Israel förrän 8 (åtta!) timmar senare!! De flesta av oss fick tillbaka passen efter "bara" 5 timmar, men en del som verkade extra suspekta (typ hade palestinska förfäder eller hade rest i skumma länder som Pakistan eller Afganistan...) fick vackert vänta i ytterligare 3 timmar... Helt sanslöst...

På grund av detta kom vi inte fram till hotellet i Jerusalem förrän vid 5-tiden nästa morgon. Efter att ha varit på resande fot i drygt ett dygn fick vi nöja oss med 5 timmars sömn för att sedan börja dag nr. 2 glada och "utvilade."

Inga kommentarer: